Skip to end of metadata
Go to start of metadata

October 23-24, 2014
Washington DC/Rockville Hilton Hotel and Executive Meeting Center
co-hosted by the National Institute of Standards and Technology
Rockville, MD
Twitter: #NDS2

Thursday, October 23, 2014

Opening (Plaza I+II)

Start
 Title/Topic
Speaker
Duration
7:30amRegistration Begins, Breakfast 30 min
8:30WelcomeEd Seidel, Jim Warren, and Bob Hanisch10 min

NDS: Refining the Vision

StartTitle/TopicSpeakerMaterialsDuration
8:40amMeeting How-toJoel Cutcher-Gershenfeldslides: PDF  5 mins
8:45Intro to meeting Ed Seidelslides: PDF, PPT15 mins
9:00NIST, Data, and the MGIJim Warren, Bob Hanischslides: PDF15 mins
9:15Discussion/Q&A  15 mins
9:30NDS and the RDAKathy Fontaineslides: PDF15 mins
9:45Discussion/Q&A  10 mins
9:55Review of Shared Vision of SuccessJoel Cutcher-Gershenfeldrevised doc (v1.8):  PDF, DOCX10 mins
10:05Discussion/Q&AJoel Cutcher-Gershenfeld 10 mins
10:15Break  30 mins
10:45Coalition for the Publication of Data
in the Earth & Space Sciences
Brooks Hanson and Kerstin Lehnertslides: PDF10 mins
10:55Discussion/Q&A     5 mins

Pilot Project Reports

StartTitle/TopicSpeakerMaterialsDuration
11:00am

Materials Data Facility

Ian Fosterslides: PDF10 mins
11:10Data-Literature LinkingIJsbrand van Aalbersbergslides: PDF10 mins
11:20Discussion/Q&A  10 mins
11:30HackathonRay Planteslides: PDF10 mins
11:40EpiphyteMatt Turkslides: PDF10 mins
11:50Discussion/Q&A  10 mins
12:00Lunch  60 mins

Keynote

StartTitle/TopicSpeakerMaterialsDuration
1:00pmEUDATPer Osterslides: PDF, PPTX30 mins
1:30pmDiscussion/Q&A  15 mins

Building and Forming the NDS:

StartTopicSpeakerMaterialsDuration
1:45pmSteering Committee ReportJohn Townsslides: PDF10 min
1:55Discussion    5 min
2:00pmNDS EcosystemIan Fosterslides: PDF10 min
2:10Discussion    5 min
2:15Break (+ room division)  15 min
2:30

NDS Structured Bread-out Sessions

Technical Structure:

  • Architecture and Framework
  • Search and Discovery

Social Structure

  • Governance
  • Community Engagement
 

tech notes: PDF, DOCX
social notes:
slides: PDF, PPTX
revised draft charter: PDF, DOCX

75 mins
3:45Break for Room Reconfiguration & Report Generation15 min
4:00Break-out Group Reports  15 min
4:15Discussion  15 min
4:30Feedback ObservationsMyron Guttman 15 min
4:45Closing remarksEd, Jim, Bob  
5:30Reception and Stakeholder Mad Minutes   

 

Friday

StartTitle/TopicSpeakerMaterialsDuration
7:30Breakfast  60 min
8:30Checking in with participantsJoel Cutcher-Gershenfeldslides: PDF15 min

 

Repositories and Interoperability

StartTitle/TopicSpeakerMaterialsDuration
  8:45amRDA Components for InteroperabilityBeth Plaleslides: PDF15 min
  9:00Discussion/Q&A  15 min

  9:15

Panel:  Repositories
   Dryad
   Dataverse
   DataNet Fed Consortium

Panelists:
   Jane Greenberg
   Eleni Castro
   Charles Schmitt

slides:
Dryad: PDF
Dataverse: PDF
IRODS:  PDF
60 min
 Panel Discussion   
10:15Break  30 min

Pilot/Grant Project Planning

StartTitle/TopicSpeakerMaterialsDuration
10:45amDiscussions: Going forward
  • NDSLabs / NDSShare (Plante)
  • Completion of Vision (Cutcher-Gershenfeld)
  • Pilot/Grant Project Planning

 

Ray Plante
Joel Cutcher-Gershenfeld
Ed Seidel

slides:

NDSLabs/Share:  PDF
revised vision (v1.8): PDF, DOCX
revised charter (v2.4): PDF, DOCX
Proposals:  PDF

75 min
12:00pmLunch   
1:00Group Reports  45 min
1:45Concluding CommentsEd Seidel 15 min
2:00pmAdjourn   

 

 


  • No labels